Де вперше приготували плов?

Плов, або як казали в Персії, пилав – дуже давня страва, яка народилася на Близькому Сході з появою зернової рисової культури, близько II-III століть до зв. е. Саме тоді тюркські кочівники стали обмінювати в Китаї худобу на рисові зерна.

Плов є головною національною стравою народів Середньої Азії (узбеків, таджиків, туркмен, афганців), а також персів та азербайджанців.

Узбецький плов Знаменитий узбецький плов бере початок з часів великого шовкового шляху, коли китайці познайомили узбеків з рисом, а індійці – зі спеціями. У узбецького плову існує багато підвидів, буквально тисячі рецептів приготування з різними інгредієнтами, поєднаннями овочів та сухофруктів.

Походить від перс. پلو «پلو, плов», Далі з хінд. पुलाव (pulāu), далі з санскр. पुलाक (pulāka) «варений рис».