Навіщо ми відчуваємо смак?

Смаковий аналізатор забезпечує вибірковість харчової поведінки та спрямовує його на різні харчові продукти. Мета виборчого сприйняття уникнення їжі, яка може містити токсичні та отруйні речовини, та перевагу такої, що містить потрібні організму елементи.

Насамперед смак – Це сигнал, що дозволяє визначити придатність їжі, відрізнити стиглий плід від незрілого або зіпсованого. Крім того, смак «повідомляє» мозок, що у організм надходить їжа, що містить певні речовини.

Потрапляючи в носову порожнину, леткі молекули їжі впливають на рецептори запаху (до речі, на цьому факті збудований процес дегустації вин), яких у людини близько 350-400 типів. Саме поєднання смаку і запаху є тим самим смаковим відчуттям – приємним чи не дуже, – яке ми отримуємо від їжі.

Величезну роль формуванні смаку (У його побутовому розумінні) грають нюхові відчуття, що обумовлюються запахом летких речовин – ЛАВ. Можна сказати, що так званий флейвор їжі складається з одночасних відчуттів смаку, запаху, а також теплових і тактильних (через трійчастий нерв)