Вода змиває крохмаль, що знаходиться на поверхні макаронів, призначений для кращого всмоктування соусу. Так вважають італійці, відомі своєю любов'ю до пасти. Звичка промивати макарони залишилася з радянських часів, коли макарони виготовляли з низькосортного борошна і після варіння вони ставали каламутними та слизькими.
Справа в тому, що в процесі варіння вони виділяють у воду крохмаль. Коли він остигає, то стає липким, пояснює президент німецького Товариства Ресторанів Euro-Toques Deutschland. Щоб уникнути макаронних грудок, після варіння їх необхідно обдати холодною водою і прополоскати, поки не змиється крохмаль.
Промивання потрібне для того, щоб змити надлишок крохмалю. Зазвичай паста виділяє багато крохмалю і злипається, якщо її виготовлення використовувалася пшениця низької якості.
Досвідчені кулінари рекомендують використовувати воду холодної температури. Рідина допомагає макаронним виробам зберегти свою структуру.