Навіщо розводять яків?

Розведення яків – Дуже вигідна та рентабельна справа. Будучи виключно пасовищними тваринами, які цілий рік знаходяться на природних пасовищах, не вимагають додаткової заготівлі кормів, спеціальних приміщень для утримання та особливого догляду.

У російській традиції яків називали сарликами, тибетськими або хрюкаючими биками. Остання назва пов'язана з тим, що тварина у разі невдоволення починає хрюкати. Батьківщиною яків є Тибет, де тварина широко використовується як в'ючне та м'ясне. Застосовується також у їжу та молоко цього виду парнокопитних.

В даний час яків розводять у Киргизькій, Таджицькій РСР, Бурятській АРСР, на території Алтайського краю, Тибету, Гімалаїв, Паміру, високогірного Тянь-Шаню. У незначній кількості вони є в районах Північного Кавказу та Якутії. Загальна чисельність яків у СРСР на 1.01,1970 р.

Які їдять траву та коріння, їх тонкі губи можуть діставати їжу навіть з-під снігу. У Тибеті яків звуть дронгами, але в Алтаї – сарликами.