Навіщо замочувати цукати у алкоголі?

Справа в тому що сухофрукти в процесі випічки вбирають досить багато вологи. Тому при «дозріванні» кексу велика ймовірність того, що цукати почнуть «цвісти» і псуватися. Тому для такої випічки цукати важливо заздалегідь заспиртувати у алкоголі.

Сухофрукти швидше, ніж випечене тісто, пліснявіють. А в різдвяних кексах їх дуже багато, набагато більше, ніж у паски. У такій ситуації рятує замочування в алкоголю, де сухофрукти дезінфікуються, розм'якшуються та просочуються смакоароматичними складовими спиртного напою.

Алкоголь, наприклад, коньяк або бренді, розкривають смак засушених фруктів, роблячи його багатшим і ніжнішим. Можна, можливо замочувати їх і за півгодини до випічки, а можна заготувати про запас і зберігати потім довго, адже коньяк — чудовий консервант.

Який алкоголь використати? Будь-який міцний алкоголь. Я віддаю перевагу рому, бренді та віскі. Можна, можливо заливати сухофрукти горілкою, але тільки гарною типу «Абсолют» чи «Фінляндія».