У чому багато марганцю?

Багато марганцю міститься в житньому хлібі, пшеничних та рисових висівках, сої, гороху, картоплі, буряках, помідорах, чорниці та в деяких лікарських рослинах (багно, вахта трилиста, перстач, евкаліпт). Всмоктування марганцю відбувається в організмі протягом усього тонкого кишечника.

Кращими джерелами марганцю є продукти рослинного походження, такі як зернові, горіхи, буряк, броколі, ананас. Зміст марганцю залежить від ґрунту, на якому вони росли. З одержуваного з їжею марганцю всмоктується лише 5%.

Значна кількість марганцю міститься в чаї, какао, журавлині. Непоганими джерелами марганцю можуть стати хліб, злаки, овочі, борошно, м'ясо. Щоб підтримати потрібну кількість марганцю в організмі , лікарі радять щодня вживати свіжі та не оброблені теплом фрукти та овочі.

У людини марганець знаходиться у всіх органах та тканинах. Найбільш багаті марганцем трубчасті кістки та печінка (на 100 г свіжої речовини у трубчастих кістках марганцю міститься 0,3 мг, у печінці – 0,205-0,170 мг). В організм людини марганець надходить з їжею, як рослинної, і тваринної.