Як можна використовувати курдючний жир?

З курдючним жиром готують юшку, плов, тушковане м'ясо з овочами, шашлик, люля-кебаб, долму, манти, кутаби, ковбасу. Продукт додають навіть у традиційні десерти: різновиди халви з волоських горіхів халвайтар, солодкі борошняні вироби баурсаки.

Курдючний жир важливий у каурдаку — м'ясо смажиться на ньому разом із цибулею. Спочатку це навіть був спосіб консервування: м'ясо обсмажувалося на жирі і потім ним же заливало і так зберігалося. Ще є схожа на каурдак страва казан-кебаб – теляча і бараняча корейка смажаться в курдючному жиру разом з картоплею.

Курдючний жир або курдючне сало не застигає при кімнатній температурі та використовується у кулінарії для приготування страв «східної кухні». З нього також готують солодощі та мило. Використовують для приготування чаю Підсмажені шматочки шкіри курдючного мішок подають як закуску перед їжею.

Насамперед у ньому обсмажують цибулю, овочі та м'ясо для плову. Також він застосовується при приготуванні супів, м'яса, його додають у тісто та солодощі, у Середній Азії. баранячий жир додають навіть у чай.