Як на Русі хліб пекли?

Були любителі запашного хліба, на лопату суцільно укладали листя клена, або шабельки лепехи. Потім зверху формувався овальний чи круглий хліб, його після короткої витримки садили в піч. Лопата дрібними ривками висмикувалася, а тісто на підкладці «з'їжджало» з лопати і залишалося на поду розпеченої печі.Nov 27, 2018

килимка «цілісний хліб») – великий круглий печений хліб ручного формування. Роблять як з житнього (спочатку), так і з пшеничного борошна. У деяких регіонах Росії та Білорусії так називають круглий скибка хліба, відрізаний «на всю килимку», тобто за діаметром.

У той період, до якого відноситься начиння та одяг в ілюстраціях, такого хліба на Русі просто не пекли, тому що хлібом називали житній і тому що пшеничний пекли у вигляді хомута – "калача", круглою булкою його не пекли.

В якості дріжджів використовували бактерії, що у повітрі, залишаючи тісто на свіжому повітрі перед випічкою. Також єгиптяни використовували піну, зняту з пива, суміш із виноградного соку та борошна, якою дозволяли забродити, або пшеничні висівки, просочені вином.