Як наполягати наливання?

Треба насипати ягоди — вишню, журавлину, смородину, або нарізані фрукти, наприклад, яблука, груші, абрикоси, — у зручну ємність, переважно — у скляну банку. Потім залити алкоголем, наприклад, спиртом, горілкою або джином. Потім усе це закупорити і чекати від двох тижнів до трьох місяців.

Тривалість наполягання коливається від 2 до 6 тижнів, за необхідності час наполягання можна скоротити до 7—10 днів рахунок підвищення температури до 50—60 °C. Настоянки містять до 30% цукру при міцності до 45% об.

Залийте все горілкою, додайте воду, перемішайте і, закривши кришкою банку, поставте в темне тепле місце на 15 днів. Потім 2-3 рази процідіть настоянку через марлю, складену кілька шарів, розлийте по пляшкам. Настоянка готова через кілька тижнів.

Періодично її струшувати, для повного розчинення цукру. Зрозуміти, що наливка готова можна за кольором ягід: коли вони бліднуть, то напій можна зливати. Фільтруємо наливку і пробуємо на солодощі. Якщо вона кислувата, то можна додати трохи цукру, після чого знову залишити настоятися протягом 3 днів.