Як порахувати скільки калорій у готовій страві?

загальна калорійність страви / вага страви = калорійність однієї порції / 100 г. З цієї пропорції отримуємо універсальну формулу для розрахунку калорійності страви: загальна калорійність страви * 100 / вага страви = калорійність 100 г.

Зважуємо крупу в сухому вигляді, до приготування, наприклад, 300 г. Потім готуємо, і зважуємо повністю готову кашу, Наприклад, вийшло 860 р. Тепер 860 ділимо на 300, і отримуємо якийсь коефіцієнт «розбухання» продукту, в даному випадку він дорівнює приблизно 2,9. Тобто гречка набухла у 2,9 раза.

Прилад вимірювання калорійності їжі називається калориметр. Точніше, цей прилад вимірює кількість теплоти, що виділилася або поглинулась, у процесі горіння. Одиниці виміру калорійності – кілокалорії. Близько 15% калорій, що надійшли в організм, витрачаються на травлення

Якщо ви хочете рахувати калорії правильно, враховуйте вагу сухого продукту, оскільки він вказаний у всіх базових таблицях. Якщо цей варіант не для вас і ви їсте готові страви, зважуйте саме готовий продукт. Завжди рахуйте однаково, не варто одна страва рахувати в готовому вигляді, а інше – в сиром.