Як використовувати листя пастернаку?

Зелень пастернаку, хоч і слабопряна, теж використовується у кулінарії як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Часто його використовують при заготівлі про запас супових сумішей, додають в будь-які овочеві страви для ароматизації..

Листя та плоди пастернака підвищують чутливість до сонячного світла у людей із тонкою білою шкірою. Пастернак містить більше вітамінів та мінералів, ніж морква. Особливо багатий на калій, кремній, фосфор. У коренеплодах пастернака міститься крохмаль, білки, ефірні олії, клітковина, пектинові речовини та олії.

Пастернак застосовували в стародавній медицині як сечогінний засіб при набряках, як засіб, що збуджує статеву діяльність, що підвищує апетит, при галюцинаціях, як болезаспокійливий при ниркових, печінкових та шлункових кольках, як протикашльовий і для пом'якшення та відділення мокротиння.

Для лікування простудного кашлю та покращення виділення мокротиння застосовують відвар з коренеплодів. пастернака. Для цього одну столову ложку подрібненого коренеплоду заливають двома склянками окропу, кип'ятять десять хвилин, настоюють дві години та проціджують. Приймають по 1/3 склянки тричі на день за півгодини до їди.