Як визначити міцність спиртного напою?

Алкоголь у напоях можна вимірювати за допомогою спиртометра. Спиртометр – використовується для вимірювання алкоголю, що дозволяє виміряти міцність напою в діапазоні від 0 % до 96 %. Для більш точного виміру температура рідини повинна бути близько 20 ºС, а простежити за цим процесом допоможуть термометри.

Як правило, міцність виражають у відсотках, відповідних відношенню обсягу розчиненого безводного спирту до всього напою. Цю величину, стосовно алкогольних напоїв, часто називають об'ємною часткою, хоча в об'ємної частки є й інші нееквівалентні визначення.

У літрі горілки міцністю 40° 572 г води та 381 г зернового етилового спирту. У літрі горілки міцністю 40 % vol 635 г води та 318 г зернового етилового спирту, що відповідає фортеці близько 35 °. При покупці алкоголю враховуйте, що міцність 40 градусів фактично вище фортеці 40%.

Можна лише приблизно порахувати, оскільки ареометри та спиртоміри, вимірюють тільки чисті водно-спиртові розчини, а за наявності домішок у цих розчинах – починають показувати вам "погоду", так як, повторюю -ареометри типу АСП-3, АСПТ і спиртоміри, покликані вимірювати відсотковий вміст спирту тільки у воді, без жодних …