То як визначити наявність бактерій ботулізму в консервах? Ознаки ботулізму в консервації – це здута банка, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.16 Oct 2015
Ботулізм – Захворювання, що викликається бактерією botulinum. Вона виробляє нейротоксин, ботулотоксин, який і викликає захворювання.Ознаки ботулізму у консервах:
- здута кришка (вина цього гази – продукт життєдіяльності бактерій);
- помутніння у банку;
- бульбашки;
- пліснява.
1 Sept 2020
Найчастіше бактерія зустрічається в солоних та маринованих грибах. Ботулізм супроводжується симптомами ураження центральної нервової системи.Спочатку спостерігаються такі:
- Загальна слабкість;
- незначний головний біль;
- пульс уповільнений;
- упорні запори;
- іноді блювота та пронос;
- температура тіла субфебрильна – до 37,3 °C.
Як визначити, що консерви краще викинути
- Здута кришка. Перша ознака того, що в консервах розмножуються небезпечні бактерії: викидайте, не замислюючись.
- Консервну банку пошкоджено. …
- Піна, каламут, бульбашки, зайва рідина. …
- Цвіль або зміни кольору. …
- Сумніви як приготування та зберігання консервів.