Де міститься клітковина у продуктах?

Нижче наведено список продуктів з великим вмістом клітковини: Квасоля та горох – 15%; Білий рис та пшениця – 8%; Овес та ячмінь — 8–10%; Горіхи, мигдаль, оливки -10-15%; Свіжі овочі – 2-5%. Овочі з найбільшою кількістю клітковини: зелений горошок, брюссельська капуста, броколі, спаржа, морква; Ягоди – 3–7%.

Одне з найдоступніших джерел клітковини, мікроелементів та вітамінів – це хліб із борошна грубого помелу. Найкориснішим прийнято вважати житній хліб: він низькокалорійний і в ньому багато харчових волокон, які знижують цукор у крові та очищають травний тракт.

У яких крупах багато клітковини? Булгур та кіноа є абсолютними лідерами за кількістю складних вуглеводів серед круп – в 1 чашці продукту міститься до 8 г клітковини. Вівсяні пластівці, гречка, перлівка та висівки також багаті на клітковину – в 1 чашці цих круп близько 6-7 г харчових волокон.

До фруктів, багатих клітковиною, Належать і банани, і апельсини, і хурма. Овочі, в яких міститься багато клітковини – це зелений горошок, боби та квасоля, сочевиця, свіжа зелень, усі види капусти, морква та буряк.