Де вперше з'явився рис?

Його одомашнення відбулося близько 9 тис. років тому Східної Азії. У Південній Азії (Ракхігархі) рис був повністю одомашнений окремо від цього процесу в Китаї і предком цього рису був, швидше за все, дикорослий вид Oryza nivara.

Де вперше був вирощений людиною Мал — невідомо, але цілком можливо, що Мал походить з південної Індії. Ми достеменно знаємо, що там він вирощується протягом тисячоліть. Мал поширився звідти на Схід, до Китаю, більш ніж пити тисячоліть тому.

Батьківщина рису – Південно-Східна Азія. Зараз вирощується як культурна рослина в тропіках, субтропіках та теплих районах помірного поясу.

В Індії та Китаї рис з'явився за три тисячоліття до нашої ери. Є думка, що це сталося раніше – 7 тисяч років тому. В Росії рис з'явився у середині XVIII століття – його почали вирощувати на невеликих ділянках у плавнях Кубані.