Купати м'ясний виріб зі свинячого та іноді яловичого рубаного м'яса в натуральній оболонці. Зовні схожі на невеликі ковбаски. Фарш для купатів ароматизують різними спеціями та травами, а оболонку готують із вимоченої у солоній воді свинячої кишки.
Сосиски, як і купати, можуть бути підкопченими. Ще одна відмінність від купатів — сосиски завжди продаються вже готовими до вживання, їх можна їсти як варену ковбасу, це в принципі те саме. На вогні їх тільки розігрівають — щоб їх приготувати, не потрібно особливої майстерності.
Основна сировина для виробництва купат: яловичина використовуються усі сорти м'яса, крім п/п; м'ясо птиці ручного обвалу, такі як філе стегна, філе грудки; м'ясо механічного обвалу птиці, як свіже так і заморожене, нормується вміст кісткового залишку та жирності м'яса; шпик свинячий (бічний, хребтовий);
Корінь: –купат-; закінчення: -и [Тихонов, 1996] …. Морфологічні та синтаксичні властивості
відмінок | од. год. | мн. год. |
---|---|---|
Їм. | — | купати |
Р. | — | купат |
Д. | — | купатам |
Ст. | — | купати |