Як безпечно розморозити шампанське?

Якщо ви забули вино в морозилці, поставте його в прохолоду і чекайте, поки воно відійде само, не грійте штучно і не бійтеся, що воно вибухне. Перш ніж налити іншим, спробуйте трохи. Якщо у вина немає газу та плоский смак, пити таке ігристе не варто.

У морозилці горизонтально 1:00 – 1:00 10 хвилин для температури подачі близько 6°С, трохи менше (хвилин 40–50), якщо подавати при 10°С.

Холод, що не призводить до замерзання напою, не є небезпечним для його смакових якостей. Щоб розрахувати температуру замерзання спиртних напоїв існує проста формула. У шампанського, міцністю 12%, температура замерзання = -(12:2-1) = -5°С. У будь-якому випадку рекомендується зберігати шампанське за температури вище +5°С.