Як інакше називається ватрушка?

шаньга, хвіртки, перепечка. Виріб давньослов'янської, російської та української кухонь.

Називалася випікання шаньгами або шанежками. На відміну від традиційної ватрушки з пухкими боками, їх готували на бездрожжовому тісті, а краї загортали.

Від ватрушки шаньга відрізняється тим, що ватрушка більше схожа на пиріжок з відкритим верхом. Для начинки робиться щось на кшталт поглиблення. Шаньга а більше схожа на відкритий пиріг, тільки меншого розміру.

Найбільш поширена версія – слово «ватрушкатісно пов'язане з вогненними обрядами в Купальську ніч. Так у західноукраїнських діалектах «ватра» означає «багаття», у польському «watra» перекладається як «вогнище», у румунській мові «vatra» означає «вогонь».