Ґренкі (також грінки-сухарики, крутони від фр. croûton) — загальнопоширена назва виробу зі скибочок свіжого або черствого хліба, обсмажених з олією на сковороді, деку або в спеціальних кухонних пристроях побутового та промислового призначення (шафи, тостери та інші).
[НКРЯ] ◆ А грінка в нашому ресторані називається крутон. Це такий самий підсмажений шматочок хліба, тільки грінка не може коштувати 8 доларів, а крутон може.
Солодкі грінки | |
---|---|
Основні | пшеничний хліб, молоко, яйця, цукор |
Можливі | олія (тварина, рослинна), мед, кленовий сироп |
Споріднені страви | |
В інших кухнях | амер. Французькі тости, вик. торріха, латин. рабанада, угор. букаса |
У Росії смажений хліб у яйці називають грінками, у Німеччині – Arme Ritter, у Франції – Pain Perdu, а в США – French Toast. Як і назв, варіантів приготування грінок дуже багато: з травами, сиром, яйцем, часником, цукром.