Як позбутися важких металів у грибах?

Щоб вивести цезій, уран та важкі метали з грибів під час їх приготування, потрібно гриби вимочити перед приготуванням, а потім прокип'ятити їх 20 – 30 хвилин так, щоб води за обсягом було вп'ятеро більше, ніж грибів. Зміст шкідливих хімічних елементів у своїй знижується в 1,5 – 2 разу, а цезію – на 70%.Jul 13, 2020

Зменшити вміст радіонуклідів можна шляхом відварювання протягом 15-60 хвилин у солоній воді з додаванням оцту або лимонної кислоти, відвар потрібно видаляти кожні 15 хвилин. При такій обробці сироїжок, зеленок, рядів і хвилі протягом 30 хвилин концентрація радіоцезію знижується в 2-10 разів.

Щоправда, вони вважаються важкою їжею: хітин, що входить до складу їхніх клітинних стінок, перетравлюється дуже погано, тому дітям та людям зі слабким травленням їх їсти не варто. Та й отруєння грибами – річ набагато більш поширена, ніж отруєння м'ясом.

Після відварювання гриби потрібно промити холодною кип'яченою водою. Найпростіший спосіб використовувати гриби – Приготувати з них суп. Для цього крім грибів знадобиться 1 цибулина, 2–3 картоплини, лавровий лист, олія, за смаком – зелень, сіль та перець. До речі, в суп добре йдуть грузді, опеньки та білі гриби.