Як правильно формувати лозу на винограді

Лози під час вегетації підв'язувати не треба, вони мають вільно звисати вниз (Рис. 2). Наприкінці сезону, восени, після визрівання лози обрізаємо нижню (що знаходиться ближче до основи куща біля землі) втечу на 2-3 бруньки – це сучок заміщення, а верхня втеча – на 6-7 бруньок – це плодова стрілка (лоза плодоношення).

Як сформувати виноградну лозу?

формується кордон таким чином: у рік посадки вирощується одна довга втеча і восени обрізається на всю дереву, що добре визріла. Навесні цю втечу підв'язують у похилому положенні до нижнього дроту. Коли нирки почнуть розвиватися – крайню (та, що у дроту) залишають, а решту обламують.

Як правильно обрізати лозу винограду?

1-й рік – видаляють хворі та сухі пагони. Від молодих гілок залишають 10%, які обрізають на висоті 3 см над другою ниркою; 2-й рік – молоді стебла зрізають на 60% і залишають 3 сильні рукави, вкоротив їх до 2 нирок; 3-й рік – нижня втеча (сучок заміщення) підрізають до 2 бруньок, верхній (плодову стрілку) – до 7-14.