Щоб каша вийшла розсипчастою, на 1 склянку крупи має припадати 2 з половиною склянки води.
Так, для гречаної чи рисової каші пропорція круп і води повинна дорівнювати 1:2 (на склянку рису або гречки потрібно взяти дві склянки рідини). На склянку пшона, вівсяних пластівців, пшеничного крупи необхідно не менше трьох склянок води. Стільки ж вимагатимуть ячна або перлова крупа.
Правильне співвідношення води (молоку) та кількості крупи при варінні каші
Крупа | Кількість крупи склянка | Рідина склянка |
---|---|---|
Рис (пропарений) | 1 | 2 |
Манна | 0,1 | 1 |
Вівсянка | 1 | 5 |
Гречана | 1 | 2 |
Скільки рідини взяти На 1 склянка крупи беруть 2-3 склянки води або суміші води та молока. Якщо варите її лише на молоці, беріть 3–4 склянки. Чим менше рідини, тим густіше буде каша.