Відрізняються загальним жовто-рожевим або оранжево-червоним забарвленням плодових тіл і наявністю соку, що також пофарбованого у відтінки червоного кольору. Зустрічаються переважно у хвойних лісах; їстівні.
Рижики можна їстипросто посипавши сіллю, а можна, можливо скласти щось складніше, наприклад, рижі а-ля карпаччо: свіжі, очищені рижі нарізати тонкими пластинками, пересипати сіллю, перцем, збризкати лимонним соком.
Рижики відносяться до найбільш цінних у харчовому значенні грибів. Вони багаті амінокислотами та вітамінами, а також містять цінний антибіотик – лахтаровіслін. Крім цього, рижі багаті на залізо. У XVIII-XIX століттях солоні рижі із Росії посилали до Франції у пляшках.