Урюк – це теж в'ялений абрикос, але з кісточкою. Найчастіше він сушиться прямо на дереві: плід висить на гілці до зневоднення. Такий спосіб заготівлі практикувався в Узбекистані та інших середньоазіатських країнах ще за давніх часів. Вдаються до нього і донині.29 березня. 2022 р.
У чому різниця між абрикосом та Урюком?
Урюк (узб. урик) – по суті той же абрикос, але середньоазіатські його сорти мають деякі видові та смакові відмінності. В Узбекистані урюком називають дрібніші сорти, а абрикоси – великі та красиві плоди..
Як роблять урюк?
Одержують урюк з абрикоса (або дешевого аналога — дикої жерди), що встиг, двома способами: залишенням плодів на дереві; розподілом зірваних плодів в один ряд на плоских поверхнях.