Як відстоювати вино після бродіння?

Знімають виноматеріал із дріжджів через 2-2,5 місяці від початку бродіння, у листопаді-грудні. При знятті з дріжджів вино зливають із сильним провітрюванням у підставку, з якої потім вино переливають в іншу чисту ємність. При цьому роботу слід провести так, щоб не смутити вино і не захопити осаду.

У середньому будь-яке фруктове (виноградне, вишневе, яблучне, сливове) вино бродить 20-45 днів, іноді потрібно до 65 днів.

Зняти гідрозатвор або відкрити кришку. Опустити в вино один кінець трубки, але не ближче ніж на 3 см до шару осаду. Через інший кінець трубки підсмоктувати вино (як бензин з бака), потім опустити другий кінець чисту, простерилізовану ємність.

Природне бродіння вина починається за кілька годин або кілька днів. Зачекати три дні — це нормально. Місткість герметично закрита. Буває, що вино бродить, а цього не видно.