При вираженою симптоматикою панкреатиту фахівці радять дотримуватися принципу «холод, голод та спокій». У перші 2-3 дні після нападу дозволяється пити неміцний та несолодкий чай, мінеральну негазовану воду та відвар шипшини.
Летальність після первинного діагностування хронічного панкреатиту становить до 20% протягом 10 років. Через 20 років помирає понад 50% хворих. Причинами смерті стають ускладнення, пов'язані із загостреннями панкреатиту, супутніми порушеннями травлення та інфекціями.
Корисна їжа для підшлункової – це підсушений хліб чи прісні сухарі. Страви з нежирних, дієтичних сортів м'яса та риби. Підходить індичата, кролик, нежирна яловичина, курка, телятина та інші. Продукти, які любить підшлункова, повинні бути приготовлені на пару або подаватися у вареному або тушкованому вигляді.